To samo co bez marynaty , smażenie, pieczenie, grilwanie. No w sumie tylko gotowanie odpada. Marynata to tylko forma nadania lepszego, permamentnego smaku, obróbka termiczna wedle uznania. Zmieniony przez - grrubas w dniu 2009-06-10 08:10:49
Ziemniaki - unikać czy jadać? W społeczeństwie chodzą pogłoski, że ziemniaki tuczą, że mają bardzo dużo pustych kalorii, i że ta oponka na brzuchu jest przez nie. Nic bardziej mylnego! Ziemniak w 100g ma zaledwie ok. 80kcal, 20g węglowodanów, trochę błonnika, a co najważniejsze - jest bardzo dobrym źródłem potasu, fosforu, witaminy C, beta [...]
Hej G, aż się spięłam jak zobaczyłam słowo "kontrola" :-D Soczewica ma wagę przed obróbką termiczną. Właśnie zobaczyłam, że faktycznie wartości spisałam tej ugotowanej }:-( Fatalny błąd, dzięki za wyłapanie, już poprawiam błędy. Poniedziałkowa micha po poprawieniu ma wartości: 112B, 169W, 66T, 1700kcal Zgroza z WW. Fruktoza przekroczona, bo goście [...]
PODSUMOWANIE : Od dnia 1 do dnia 30 Zaczynałem z wagi : 89,1 kg a zakończyłem redukcje na Lipo Packu i Clenburexin 2 po 30 dniach na wadze: 85,2 kg Przy czym utrzymałem bardzo dużo mięśni, spalił się praktycznie sam tłuszcz. Dzięki Pomocy Giszmana, Tomka Bobrowskiego, reszty ekipy Trec Temu, Matelki i użytkowników forum SFD, nie zapominając o [...]
7lipca Zgodnie z sugestią Mawashiego jem kiwi zamiast ananasów z puszki %-) i rzeczywiscie czuje sie lepiej. Wcinam tez awokado i uwazam ze ta mieszanka AWOKADO + KIWI poprawia mi cere... hmmm Ja kiedyś jadłem świeżego ananasa. Poparzyłem sobie całe usta i język przez enzymy w ananasie. Obróbka termiczna niszczy bromelainę. Innym razem przełożyłem [...]
Michał - a kto mi dzisiaj powiedział "tak mnie bolą przedramiona, że ledwo trzymam kierownicę?" %-) Diable Ty, pewnie będziesz mówił, że to po dociskach, ale dobrze wiemy, że w domu stosowałeś zasadę wstępnego zmęczenia mięśnia! Shitman- no jasne, dla mnie robić to, to jak oddychać. Zapominam o tym w wypiskach, sory :-( ŚRODA, DT Waga- 99,7 kg. [...]
Młode-stare tzn. zależy jak długo leżały w ziemi? A co z obróbką termiczną? Podczas gotowania ubywa wody? Trochę się dziwię, bo czytałem, że przed i po gotowaniu zazwyczaj ważą tyle samo, a w surowych wartości widziałem tak jak mówisz 12-16g, a w gotowanych 20g...
Tak, wszystko waży się przed jakąkolwiek obróbką termiczną, czyli przed smażeniem, gotowaniem itp. I też tak właśnie wszystkie źródła czy Tabele Wartości Odżywczych podają.
Generalnie clue polega na tym, że WWA powstają podczas prawie każdej obróbki termicznej (chyba, że jest w niskich temperaturach jak w wolnowarze, lub gotowaniu). Dym to jest taki bonus dodatkowy. Im dłuższa obróbka i im wyższa temperatura tym gorzej. Wędzi się zwykle tłuste ryby i tutaj kolejny minus - oksydacji ulegają tłuszcze NNKT m.in. cenione [...]
ważysz produkty zawsze przed obróbką termiczną. To logiczne,że 100g ryżu po ugotowaniu będzie mieć mniej wartości odżywczych,bo część wagi przejmie woda,ale Ty uwzględniasz wartości przed obróbką
wszystkie produkty wazymy przed obróbką termiczną - mieso, skrobiowe, warzywa i inne cuda;-) Co do ziemniaków - najoptymalniej wziac wartosc "srednią" jesli nie macie pewnosci:-)
Sledzie z EPI MARKET we Wroclawiu - nie ze sloika tylko tych metalowych misek :D maja super produkty, drozsze niz w innych sklepach, ale porzadne mieso. Mieso waze przed obrobka termiczna - cala filozofia :p wiadomo, ze jakis tluszcz sie wytopi, ale chyba nikt na swiecie nie zlewa tego z patelni i nie odlicza %) Zmieniony przez - SneS w dniu [...]
Nurtuje mnie pytanie odnośnie makrosów.. a mianowicie: produkty ważymy przed obróbką termiczną. Więc powiedzmy kupuję 1kg kuraka w sklepie A i 1kg kuraka w sklepie B. Po obróbce kurak ze sklepu A waży 800g a kurak ze sklepu B waży 700g. Co z makro jeśli przed obróbką ważyły tyle samo a po obróce jest aż 100g różnicy? (tj. 20g białka)
[...] witam:P Ja polecam 10g zmielonego siemienia lnianego + jajko, wychodzi fajny naleśnik LC, dzisiaj sobie takie 3 zrobiłem z mięsem na ostro - jak kogoś zainteresuje to mogę foto podrzucić :) dobra opcja:-) tylko, czy obrobka termiczna nie pozbawi wiekszosci dobrodziejstw lnu? pewnie tak... Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2014-01-12 19:00:04
O jakim utlenianiu może być mowa, kiedy gotujesz jajko na miękko lub smażysz sadzone, żółtko jest w całości, otoczone błonką zabezpieczającą zawartość przed dostępem powietrza, a zatem i tlenu?... Po drugie, to właśnie lecytyna sprawia, że najpierw ścina się białko jaja, później żółtko. Lecytyna podnosi temperaturę denaturacji (ścinania) białek - [...]